In de herfst kijk ik altijd al uit naar de decembermaand, waarin de donkere dagen worden opgelicht door kaarsjes en kerstverlichting. De feestdagen hebben altijd iets magisch, wat mij betreft. De eerste dagen van december hangt er een gevoel van verwachting in de lucht… hij komt, hij komt… die lieve, goede Sint!
In Middelharnis komt Sinterklaas met zijn Pieterbazen, door de sluis, het kanaal binnengevaren.
Inmiddels is het voor mij een traditie geworden om Sinterklaas even welkom te heten in onze jachthaven. 

Ook al is het een kinderfeest, mijn hart maakt toch een klein sprongetje bij het zien van de pakjesboot, Sinterklaas en (op dit eiland nog steeds zwarte) Pieten. 
Een handje pepernoten sla ik dan ook niet af… 
Inmiddels vier ik het al jaren niet meer, zonder kinderen is dat ook niet zo voor de hand liggend. Maar het is wel een gezellige periode vol met pepernoten, speculaas en ach… dan mag die chocoladeletter ook niet ontbreken in mijn schoen.

Kerstgekte
Vroeger was het echt ‘not done’ om kerstliedjes op de radio te draaien, laat staan een kerstboom op te zetten voordat Sinterklaas weer was vertrokken richting Spanje. Die tijd hebben we blijkbaar gehad. Het is halverwege november, wanneer ik de eerste kerstliedjes op de radio hoor. Beetje te vroeg wat mij betreft, maar goed… alles went en dit is blijkbaar de trend! 

Zonder dat ik me ervan bewust was, merk ik nu toch dat ik een beetje meega in die ‘kerstgekte’… Zo heb ik nog nooit eerder voor 5 december een kerstboom uitgezocht. Maar aangezien ik steeds meer auto’s langs zie rijden waar de kerstboom uitpuilt… krijg ik het idee dat er op 6 december geen fatsoenlijke boom meer te krijgen is. Dus op 4 december rijden we richting de kerstbomenkweker. Waar we vroeger nog genoegen namen met een boom die al weken (maanden?) geleden uit een ver bos was omgekapt of uitgegraven, willen we nu een kers(t)verse  boom van eigen grond! 

Operatie kerstboom
Niks leukers dan tussen de kerstbomen doorlopen op zoek naar die ene… de boom, (die ongemerkt ook elk jaar hoger wordt) en zo vol en mooi mogelijk straks kan gaan shinen in onze huiskamer.

Voor een perfectionist als ik is dit best een uitdaging, want het is en blijft natuurlijk een boom. Als je perfectie zoekt, moet je toch echt een kunststof exemplaar in huis halen. Maar dat kan ik echt niet over mijn hart verkrijgen. Ik ben toch wel een liefhebber van deze traditie, boom zoeken, erachter komen dat hij net (of net niet!) In de auto past… waardoor ik zo’n beetje klem, met mijn gezicht tegen het raampje aangedrukt, tussen de dennentakken zit, op de weg naar huis. Maar goed, je moet er iets voor over hebben en als beloning voor deze ‘operatie kerstboom’ wordt het huis straks gevuld met dennengeur… en hopelijk niet met dennennaalden die je in het voorjaar nog steeds tegenkomt…

Het optuigen is mijn taak. Aangezien kerstlampjes over het algemeen 1, hooguit 2 jaar meegaan en vaker wel dan niet in de knoop zitten, blijkt het verstandig om dit klusje niet samen met manlief te doen. Hij sjouwt de boom, ik tuig hem op. Goede taakverdeling, reuze handig om de feestvreugde te bewaren!!

Winterwonderland
Met het huis in kerstsfeer is het aantrekkelijk om lekker met een plaid op de bank te kruipen, maar leuker is het om de sfeervolle winkels en de verschillende kerstmarkten te bezoeken op het eiland. Dit jaar wordt er zelfs op 20 december een ‘Secret Santa lichtjesparade’ georganiseerd. Het centrum van Middelharnis wordt in de kerstvakantie omgetoverd tot winterwonderland, inclusief ijsbaan en feestverlichting. Ik doe persoonlijk mijn inkopen het liefst op het eiland, tegen de gezellige sfeer kan dat grote bekende internetbedrijf echt niet op wat mij betreft. En zonder middenstand geen intocht of ijsbaan… denk ik dan.

 

Magische tijd
Ik ga nog even lekker genieten van deze magische tijd, want voor je het weet sluiten we het jaar alweer af met oliebollen en champagne. Oliebollen, die ik tot voor kort altijd zelf bakte, maar of ik daar nog aan begin…daar ga ik nog een paar nachtjes over slapen. Want het moet wel leuk blijven zo’n maand vol tradities en het mezelf een beetje makkelijk maken is een goed voornemen, waar ik me alvast in deze maand aan ga houden.

Ik wens iedereen gezellige, liefdevolle feestdagen!