Ook al ligt Ouddorp maar op een half uurtje rijden met de auto van Middelharnis (mijn woonplaats)… het is toch een andere wereld, zo lijkt het. Vooral in de zomermaanden waan je je in het buitenland. O.a. door alle buitenlandse auto’s die ik onderweg richting Ouddorp al tegenkom.
Maar ook qua sfeer…zodra ik in Ouddorp uitstap, ruik ik de zilte zeelucht en word ik omringd door toeristen.
Dat er om me heen Duits, Vlaams en af en toe een woordje Spaans wordt gesproken draagt natuurlijk wel bij aan deze vakantiesfeer.

Het vakantiegevoel
Om Ouddorp te ervaren door de ogen van deze toeristen verblijf ik 4 nachten op een idyllisch plekje in Ouddorp.
Vanaf mijn terras zie ik de hazen springen en de fazanten rondstruinen, verder is het vooral stil om me heen.
Ook al groeit het aantal inwoners met enorme aantallen in Ouddorp, tijdens deze zomermaanden…ik merk er niks van zodra ik op mijn vakantieadresje zit.
Dit is genieten. Boek en koffie erbij… ja hoor, het vakantiegevoel begint te komen.
Omdat het natuurlijk veel leuker is om de omgeving met de fiets (dan met de auto) te verkennen, ga ik als eerste langs bij de fietsverhuur.
Thuis trap ik regelmatig met windje tegen over de dijken en daarom wil ik deze keer een elektrische fiets uitproberen. Beetje comfort heb ik wel verdiend en ingehaald worden door senioren is niet zo bevorderlijk voor mij ego.
Voor mij is het de eerste keer dat ik op een fiets “met ondersteuning”, zoals de verhuurder het zo mooi verwoordt, stap en ik moet zeggen… na de eerste meters van uitvogelen hoe het in zijn werk gaat ben ik verkocht. Je gaat nl. als een speer als je niet oplet. Een snorfiets inhalen, is een fluitje van een cent! En om het veilig te houden en nog iets te zien van de omgeving is het handig dat ik een kilometerteller op mijn stuur heb. Tandje 5 gebruik ik dus alleen als ik heuvelop ga…

Lekkere taartjes
Om te beginnen fiets ik naar het dorp omdat ik heb begrepen dat Hartje Holland lekkere taartjes verkoopt, dus zoek ik de plek op waar ze sinds kort naartoe zijn verhuisd. Ik kies een stukje Monchou taart uit en wacht op het terras op mijn cappuccino.
De taart smaakt nog lekkerder dan hij er uitzag en bij de aanblik alleen liep het water me al in mijn mond!
Na een rondje dorp valt me op dat Ouddorp een gezellig centrum heeft en dat er de laatste jaren leuke winkeltjes zijn bijgekomen. Het verschil met Middelharnis is dat het aanbod van de winkels duidelijk ook op de toeristen is gericht, maar het blijft een sfeervol pittoresk dorp dat nog niet is overspoeld door de vele bezoekers.
Daarna stap ik weer op mijn fiets om te gaan lunchen aan het strand. Het is precies de goede temperatuur voor een fietstochtje, niet te warm met een lekker windje. Bij C-Side loop ik even naar de Surfkaravaan waar de eigenaar met zongebleekte haren mij vertelt over de surflessen en de combi van surf-/yogales… Ik kijk naar de foto’s die vertellen dat deze man ’s winters op zonnige bestemmingen zijn passie beoefent, naast het werken in deze surfschool.

De lessen zal ik onthouden, maar voor nu zoek ik een beschut plekje achter glas op het terras om te genieten van een lekkere pannenkoek. Ik blijf nog even hangen om in de loungebank met mijn boek even lekker te relaxen en te genieten van het prachtige uitzicht. De aardige bediening zorgt ervoor dat ik niks tekort kom… Het leven is goed aan het strand!

Extreme sporten
De dagen daarna zoek ik steeds een ander plekje op aan het strand, ik ontdek een prachtig plekje, afslag Noordweg 8, waar extreme sporten worden toegestaan. Kitesurfen blijft een geweldige sport, in mijn geval om naar te kijken. Na een 3-daagse kitesurfcursus ben ik erachter gekomen dat het bij kijken zal blijven. Ik vond het geweldig om te ervaren hoeveel kracht er in zo’n kite komt te staan door de wind en het bodydreggen vond ik geweldig, maar met de plank erbij is het voor mij iets teveel praten en breien tegelijk… ach, ik heb het geprobeerd en de kitesurfers zien vliegen over en boven het water is wat mij betreft minstens zo leuk!

Leven als een godin in Ouddorp
Ik sluit mijn midweek af met een pan Zeeuwse Mosselen, waarbij ik een leuk gesprek heb met een dame op een scooter, die de helft van het jaar in Ouddorp woont en de andere helft van het jaar in de stad. Tja, zo kan het ook… leven als een godin in Ouddorp. Dichter bij dan Frankrijk en als de weergoden goed gezind zijn, is het heerlijk vertoeven aan de weidse stranden, zonder files met altijd parkeerplek en vriendelijke mensen.

Ouddorp, ik heb van je genoten. Auf wiedersehen! (een mens moet zich toch een beetje aanpassen aan de lokale gebruiken en taal 😉