Het klinkt avontuurlijk, en dat is het ook! Je denkt bij het woord Expeditie misschien aan ijzige kou, zware bepakking en barre tochten… maar niks van dit alles op Goeree Overflakkee! Hier kun je namelijk opstappen bij Expeditie Haringvliet.
Vanaf het Havenhoofd Middelharnis kun je opstappen bij de LinquendaII en de Heicondias… twee schepen waarop je het Haringvliet kunt beleven, je fiets mag mee en hop on, hop off… kun je zowel naar de overkant varen (Hellevoetsluis) als naar Tiengemeten en Willemstad. Ook wordt er in de havens van Stad a/h Haringvliet, Nieuwendijk en Stellendam aangemeerd. (expeditieharingvliet.nl)
Flamingo’s 
Vandaag ben ik te gast aan boord van de LinquendaII, Simone en Jan zijn niet alleen de gastvrije gastheer en gastvrouw (kapitein en stuurman/-vrouw) aan boord van deze prachtige Klipperaak, maar ze wonen ook aan boord van dit schip.

Jan tilt mijn fiets aan boord, Simone en scheepshond Buddy verwelkomen me met een brede glimlach en een knuffel (van Buddy:)… ik neem plaats in de fijne bank op het achterdek, de trossen zijn los en daar gaan we… op weg naar Hellevoetsluis.
Ook als je vaker op het Haringvliet vaart, blijft het bijzonder om het eiland vanaf het water te zien. De palmboom op het Havenhoofd verdwijnt langzaam uit het zicht… en Jan vertelt ondertussen enthousiast dat ze net een grote groep Flamingo’s hebben gezien… Flamingo’s, op het Haringvliet??? Meent hij dit of is dit een grap…? Ik heb er nog niemand over gehoord en dit lijkt me een gevalletje… eerst zien, dan geloven! Simone schenkt een kop thee voor me in, met kletskop (naam van het koekje:). Het zonnetje komt door. Ik ben nog maar net van huis maar ik krijg ineens zo’n vakantiegevoel. Er wordt voor me gezorgd en ik hoef alleen maar achterover te leunen en te genieten van het uitzicht. We naderen de Slijkplaat, waar altijd veel vogels te zien zijn. Ik mag de verrekijker lenen van Jan en Simone om met eigen ogen te kunnen zien welke vogels er zijn neergestreken. Het is dus toch echt waar, ik zie ze nu met mijn eigen ogen… Flamingo’s! Ook al heb ik op Bonaire tientallen Flamingo’s gezien. Dit is toch echt uniek, ik zie de roze vogels die afsteken tussen de andere vogels en op stelten lijken te staan.
Mijn dag kan al niet meer stuk.

 

Dagje vakantie 
Aangekomen in Hellevoetsluis neem ik afscheid van Jan, Simone en Buddy en beloof ze dat ik vanmiddag weer met ze mee naar Middelharnis zal varen. Omfietsen kan natuurlijk ook, maar aangezien ik geen elektrische fiets heb en vandaag alleen op pad ben…  kies ik voor zo’n zelfde fijne vaartocht richting huis, later die dag. Het is tenslotte mijn dagje vakantie, het moet dus vooral niet op werken gaan lijken.
In Hellevoetsluis fiets ik een rondje langs de vuurtoren, richting de Vesting. Dit blijf ik het mooiste stukje van Hellevoetsluis vinden. De leuke pandjes, de boten… de terrasjes.
Ik strijk neer op een terras en verwen mezelf met een lekker stukje gebak bij mijn cappuccino. 
Naast me zitten twee wielrenners, ze komen uit Schiedam en vertellen me dat ze vaker naar Voorne Putten fietsen. Ik geef ze de tip mee dat ze ook een keer een eiland verder kunnen gaan, door over te steken met de boot en daarna stappen we alledrie weer op de fiets.

 

Tikkeltje exotisch 
Ik fiets de vesting uit en kom langs (wat er op het eerste gezicht uitziet als een groenteboer) een winkel waar ik een appel koop voor onderweg. Eenmaal binnen waan ik me in een exotisch land. Ik bekijk alle soorten olijven en turkse broden. Deze winkel zou niet misstaan in een Oosters land en ik ben dan ook blij verrast.. Ik hou wel van een tikkeltje exotisch, qua eten en ook qua sfeer.
Ik fiets terug naar de Vesting waar ik over de groene Vestingwallen fiets… om daarna af te stappen bij de ijssalon. Met mijn caramel ijsje strijk ik neer naast de kanonnen op de kade die daar gelukkig alleen nog maar ter decoratie staan.
Er komt een vrolijke boxer aangelopen die me nieuwsgierig begroet. Ik maak een praatje met het bazinnetje van deze vrolijke drievoeter (helaas is de vierde poot gesneuveld, maar hij kon wonderwel uit de voeten op die drie poten!).
Ze vertelt me dat ze hier elke dag wandelt en ik vertel haar mijn ervaringen van vandaag. Ze neemt zich voor om volgende week ook de oversteek te maken om Middelharnis te verkennen.
Op naar het volgende avontuur
Ondertussen zie ik de LinquendaII aankomen en fiets ik naar de aanlegplaats.
Jan en Simone zorgen opnieuw voor een hartelijk ontvangst en we varen met nog een aantal gasten weer terug naar Middelharnis. Natuurlijk bewonderen we opnieuw de flamingo’s en met enige tegenzin stap ik weer van boord af in Middelharnis.
Met een “ tot de volgende keer” nemen we afscheid. Ik kijk de LinquendaII na even na, die weer op de thuishaven aan vaart en kijk terug op een heerlijke dag vol natuurschoon, fijne terrasjes, fietstocht en leuke ontmoetingen.
Ik heb de smaak te pakken, op naar het volgende avontuur op of rondom Goeree-Overflakkee!