Nu de herfst weer volop zijn intrede heeft gedaan (en Sinterklaas alweer onderweg is) is de drempel om buiten te blijven sporten toch hoger dan ik dacht. Toen het nog volop zomer was, heb ik enthousiast een paar wetsuits tevoorschijn getoverd om me voor te bereiden op mijn SUP-tochten in het najaar… Ik zag het helemaal voor me… ik trek de stoute (water-)schoenen aan en een warm pak om vervolgens lekker een rondje over het kanaal te peddelen. Daarna lekker opwarmen bij de kachel met rode blosjes op mijn wangen, een kop thee en een voldaan gevoel. Ik zag ook een mooi verhaal, met de voordelen van SUPPEN in de kou, voorbij komen van de Supcoach (klik hier)

Proeflessen
Het blijkt toch lastiger dan ik dacht… de warme kachel is zo behaaglijk dat ik na een rondje met mijn hond in de storm en regen, weer blij ben ik dat ik weer binnen zit. Terwijl ik mezelf toch als buitenmens zie, heb ik in deze periode van het jaar toch meer zin om te cocoonen (naast trek in chocolade en pepernoten, maar dat terzijde). Omdat ik wel graag fit en vrolijk deze gezellige, maar ook donkere maanden, door wil komen ben ik dus aan het uitvogelen wat ik kan doen om te blijven bewegen. Dus ben ik op zoek gegaan naar een plek waar ik leuke mensen ontmoet en natuurlijk (want daar is het toch allemaal om te doen) kan bewegen, conditie en lenigheid kan behouden en op kan bouwen.
Er zijn zoveel adresjes op Goeree-Overflakkee waar les wordt gegeven dat ik meerdere proeflessen nodig heb om erachter te komen wat bij mij past. Want als je met plezier gaat sporten is de kans zoveel groter dat het geen sponsor abonnement wordt (wel geld brengen, maar geen gebruik maken van het aanbod). Dus hup, mezelf dat zetje gegeven en op naar de sportschool/yoga studio.

De keuze is reuze
Mijn voorkeur gaat uit naar een combi van yoga (lenigheid en ontspanning) en dans, of een les (die is afgeleid van) bokstraining. Aangezien mijn yoga docente op dit moment een geweldige reis aan het maken is, wordt het tijd om eens verder te kijken dan mijn yogamat lang is… Op diverse sportscholen wordt er yogales gegeven, maar omdat ik verwend ben met een prachtige yogastudio, waar geen squashbaan of spinningruimte naast staat… (ik vind het best lastig om helemaal Zennnn te worden met een balletje dat de muur steeds raakt of met de opzwepende muziek om de wielrenners een tandje bij te laten zetten…) gaat mijn voorkeur toch uit naar een ruimte die lekker rustig is. Een aantal jaar geleden kon je kiezen uit yoga of poweryoga maar die tijd hebben we inmiddels achter ons gelaten als ik het aanbod bekijk. De keuze is reuze, ook in ‘yogaland’. Ik kan kiezen uit o.a. Yin Yoga, Yoga Nidra, Hot Yoga, Ashtanga Yoga, Vinyasa yoga, en zo kan ik nog even doorgaan…
Kortom niks te klagen over het aanbod, wat het zelfs  lastig maakt… ik moet uitkijken dat ik geen keuzestress krijg, want volgens mij is dat nou net niet de bedoeling van yoga…;)

Ik volg hier en daar een les, met als resultaat dat ik elke keer ontspannen terugkom. Kijk, dat is tenminste motiverend. Nu nog even een keuze maken en bedenken of ik vooral wil ontspannen, soms hoef ik echt alleen te liggen en te luisteren!! (wat als gevolg heeft dat een paar van de andere yogi’s al snel liggen te snurken) Maar yoga belooft ook voor lenigheid te zorgen, dus ik denk dat ik nog even verder ga met ‘proeven’, zodat ik straks mezelf soepel in de knoop en uit de knoop kan halen… en dan toch ontspannen thuis kom… of is dit nu teveel gevraagd?

Zumba op Bonaire
Bij de lessen Dance en Zumba helpt de muziek een handje om lekker in beweging te komen. Ik heb 10 jaar geleden Zumba op Bonaire gevolgd, dat vond ik geweldig om te doen! Zo los als die Antiliaanse heupen bewegen en zo ritmisch als zij dansen, daar kunnen wij nog een puntje aan zuigen… of eigenlijk alleen maar ons beste beentje voor zetten en proberen in de buurt te komen, maar dat mag de pret niet drukken. Het gaat erom dat we plezier hebben en lekker bewegen op de fijne muziek… Ik keek tijdens de lessen op Bonaire om me heen met een blik van bewondering… alles beweegt, en ja als ik zeg alles… dan bedoel ik ook alles!! Maar oefening baart kunst en al doende krijg ik de smaak weer te pakken.

Fit en lenig  
Dan ook nog maar een lesje, dat is afgeleid van bokstraining, uitproberen. Ik ben nu toch lekker op dreef. Ik had al eens gehoord dat bokstraining de zwaarste training is die er bestaat. En ook al is dit geen boksles met een tegenstander, maar een les waarbij je je mag uitleven op een bokszak… het is inderdaad behoorlijk pittig. Het is wel heel fijn, mocht je last hebben van frustraties… die verdwijnen als sneeuw voor de zon. Oftewel, al zwetend afreagerend op de bokszak. Ik geef alles wat ik in me heb, want ik wil me niet laten kennen zo’n eerste les… waardoor ik na een half uur, rood aangelopen en buiten adem, moet concluderen dat mijn conditie nog wat te wensen overlaat. 

 

Ik heb in ieder geval genoten van alle lessen, leuke mensen leren kennen en ik ben weer wat wijzer, fitter en leniger geworden. Nu wordt het nog lastig kiezen… Maar dat ik fit en lenig de winter doorkom is een feit. Aan het aanbod en de enthousiaste docenten zal het niet liggen! 

Namasté